Logotyp_Hjärtats_Ledarskap.responsiv

Tillsammans för en hållbar värld, vad är ditt bidrag?

Jag lyssnade på Gretas sommarprat och blev sedan guidad till att lyssna på Johan Rockströms vinterprat 1 januari 2020 om läget på vår planet. Båda dessa sommarpratare väcker en inre ilska och kraft inom mig, vad kan jag bidra med för vår planet? Hur kan vi människor gå samman och agera i den klimatkris vi befinner oss i?
 
Kanske bidrar Covid19 till att öka vår krismedvetenhet? Här går vi samman och agerar för ett gemensamt mål för vår överlevnad. På en väldigt kort tid har vi sett att politiska beslut kan tas väldigt snabbt och i enighet, vi har ändrat våra vanor, upptäckt hur väl digitala möten fungerar. De ersätter inte mänskliga möten men är ett väldigt gott alternativ i många fall och besparar både vår planet från koldioxid utsläpp och frigör mycket tid för oss genom minskad restid.
 
Kan vi se några positiva effekter av Covid19? Jag ser att vi har fått stanna upp vare sig vi vill eller inte, vi har blivit tvingade att slå av på takten, ha mindre inbokade möten och mer tid med oss själva. Vi är många fler som hittat ut i naturen och kan njuta av det fantastiskt vackra runt om kring oss. Vi kanske till och med har upptäckt mycket vackert i vår närhet som vi inte sett innan. Ett steg närmare naturen är också ett steg närmare oss själva. Naturen finns där, i ett varande, den bara är. Så har vi också som människor, en plats inom oss där vi bara är, där vi kan vila, utan prestation. Har du hittat till den platsen inom dig?
 
Jag har i många år sökt den platsen utanför mig själv, i sommar har jag hittat den inre kärnan som står i samklang med naturen, där vi bara är, där vi bara behöver vara oss själva, där kärleken, glädjen och kreativiteten finns. Där vi lever i samklang med varandra och med vår planet. Det är också den källa där sanningen finns, där jag bara är mig själv bortom egot och de mönster jag byggt upp av rädsla. De mönster som inte gynnar mig själv och vår planet längre.
 
Sanning…
 
Greta har på ett mirakulöst sätt lyckats nå ut till hela världens makthavare på bara något år.  För mig står hon för sanning och det är därför jag tror vi lyssnar. Johan Rockström, klimatforskare och professor i global miljövetenskap menar att 2020 är sanningens år. Vi står inför ett planetärt nödläge och behöver halvera våra utsläpp på 10 år. Han står upp för den sanning vi står inför och har tagit fram ett 10 stegs program för att lyckas. Rädda Tellus, världens mest spännande Apolloprojekt för framgång, modernitet, rättvisa och hälsa.
 
Vad är din sanning? En gammal sanning är att all förändring börjar med oss själva. När vi vänder vår blick inåt, ser på vilka handlingar som verkligen gynnar vårt liv och vår planet och vilka mönster vi har som inte gynnar oss längre så har vår resa inåt börjat. För varje steg vi tar att skala löken, ju mer energi skapar vi i våra liv, ju mer klart ser vi  på vår tillvaro och ju mer sanning har vi möjlighet att skapa i våra liv. Var är du på den resan?
 
Det är dags att stå upp för sanning, precis som Greta, som Johan, som #Metoo och som #blacklivesmatter. Det är dags att stå upp för oss själva, vara i vår egen kraft och bidra med vår unika förmåga för att vi skall kunna leva ett hållbart liv på vår planet. För att det skall ske behöver vi också stå upp får vår egen sanning, i det stora och i det lilla. Vad vill du bidra med?
 
För mig blev sanningen att stå upp för den jag är fullt ut, att välja att dela med dig av mina kunskaper, de erfarenheter och den visdom jag samlat på mig på den livsresa jag gjort. Mitt engagemang går till hur vi kan skapa ett hållbart lönsamt arbetsliv samt hur vi kan skapa vårt eget hållbara liv utifrån en hållbar fysik, mental och själslig hälsa. Det gynnar oss själva på alla plan och bidrar samtidigt till samhällsekonomiska vinster. Vi lever ett medvetet liv där vi är i samklang med naturen, med oss själva och där vi bidrar till en hållbar planet, både utifrån vad vi själva kan bidra med för klimatet men också utifrån hur vi kan påverka där vi verkar idag och hur vi alla kan använda vår kunskap för att bidra till en bättre värld.
 
Jag tänker på maten och hälsan som Johan Rockström tar upp i sitt vinterprat vilket inspirerar mig till att gå djupare i hälsofrågan. Han tar upp att stoppa bidrag och subventioner till det ohållbara, lägga skatt på allt som är skadligt för naturen och vår hälsa och i stället betala för en hållbar produktion. För mig låter som en lösning som är förhållandevis snabb att genomföra och som ger stora resultat.
 
I den Ayurvediska hälsotraditionen är maten min medicin. Genom att äta den mat som är anpassad till just min konstitution och äta mat som är så nära den ursprungliga näringskedjan som möjligt ger vi vår kropp maximal energi och boostar vår egen hälsa samtidigt som vi bidrar till en renare planet och minskade sjukvårdskostnader, för mig är det hållbarhet på alla nivåer. När vi renar kroppen renar vi också sinnet vilket gör att vi mår bättre på alla plan.
 
I mitt koncept Hjärtats ledarskap handlar det både om hållbarhet på organisationsnivå och på individnivå. Att gå till källan, till hjärtat, till själen och essensen där vi befinner oss, både i våra företag och för oss som individer. Att vara öppen och se saker för vad de är och våga gå bortom det allmängiltiga och se det som inte längre fungerar. Först när vi blir medvetna om det han vi välja att handla annorlunda. Det står i samklang med LEAN-synsättet, att finna rotorsaken och välja hållbara och värdeskapande aktiviteter, med självledarskapet, där vi hittar vårt bästa tillstånd och också tar ansvar för oss som individer, medmänniskor och vår planet. Jag tar också med mig kunskapen om den 5.000 åriga Ayurvediska hälsotraditionen som är en akademisk läkarvetenskap i Indien.
 
Så till konkret handling:
 
Mitt bidrag till näringslivet för en hållbar framtid:
 

 • Praktiska verktyg och metoder för verksamhetsutveckling som utgår från teamets drivkraft. Resultatet blir ökad lönsamhet och ger samtidigt praktiska verktyg för det lagstadgade psykosociala arbetsmiljöarbetet som tillsammans bidrar det till en hållbar verksamhet
 • Grupputveckling med fokus på värdeskapande arbete till kund. Resultatet blir ökad medvetenhet, lönsamhet och förebyggande av sjukdom och produktionsbortfall. Här använder jag mig av b la ett digitalt, mätbart och vetenskapligt verktyg
 • Utbildar individer och grupper för ökad medvetenhet och självledarskap där vi skapar vår bästa tillstånd, där vi hittar återhämtning i högt tempo och förebygger stress.

 
Mina tips till dig för ett hållbart liv både för dig själv som individ och för ditt bidrag till planeten:
 

 • Titta inåt, fin din inre styrka, frigör de mönster som inte gynnar dig längre i livet  
 • Hitta vägen till acceptans av dig  själv fullt ut, hitta kärleken och glädjen som kommer inifrån, där du kan verka utifrån ett varande, utan ansträngning, som gynnar dig själv, din hälsa, din omgivning och vår planet
 • Finn den plats där kropp och själ blir ett, där de är i samklang med varandra och därifrån når du din skaparkraft och kreativitet att uttrycka ditt bidrag till världen. Frigör omedvetna energier som håller dig tillbaka och skapa flöde i ditt liv
 • Ät ekologiskt, i samklang med din konstitution, se över din livsstil för att boosta din hälsa och välbefinnande och bidra samtidigt till en hållbar värld
 • Frigör dig från yttre beroenden som är substitut för självkärlek som inte gynnar dig själv, din hälsa och vår planet.
 • Rena din kropp och frigör slaggprodukter för att vara i fritt flöde. Samtidigt renas sinnet och du blir medveten om känslor du tryckt ner och de mönster som inte gynnar dig längre

 

Stå upp för dig själv fullt ut, bidra med din unika förmåga så skapar vi tillsammans en hållbar planet att leva på.

 

Vill du ha stöd i din utveckling och inspiration till att hitta ditt unika uttryck i världen så hjälper jag dig med coachning, vägledning, frigörande av energi, hälsorådgivning och förändringsledning.

 

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

 • Inger Holegård, Pingh Management och Pin » Vår djupaste rädsla - Nelson Mandela:  ”Tack för ditt inlägg! Jag håller med Mandela - och dig - om att vi har en gudoml..”

 • Helena » Valda sanningar:  ”Så tänkvärt! Det finns så många hinder som vi skapar för oss själva helt i onöda..”

 • Inger Gabrielsson » Valda sanningar:  ”Härligt första inlägg i din blogg @Britt-Marie Lotse! Tack för din återkoppling ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-